Rusia, kërcënimi më i madh për SHBA-në

Analisti amerikan dhe njohësi shumë i mirë i politikave, zhvillimeve dhe konflikteve në Ballkan, Daniel Serwer, paralajmëron se Kosova nuk është aktualisht më prioritet në agjendën amerikane. Ai numëron problemet e Kosovës, duke vlerësuar se ky shtet i ri po vuan një moment të vështirë e të mësuarit për të jetuar me demokracinë.

Profesori në Universitetin “Johns Hopkins”, në intervistën ekskluzive për gazetën “Zëri”, bëri me dije se presidenti i ri i SHBA-së, Donald Trump, nuk e njeh Ballkanin sikurse kundërkandidatja e tij Hillary Clinton, e cila e dinte se çfarë kanë bërë amerikanët në Ballkan dhe për pavarësinë e Kosovës si një arritje e madhe.

Serwer tha se Rusia vazhdon të mbetet kërcënuesi më i madh për SHBA-në dhe se kjo mbetet problem edhe për Ballkanin dhe shumë vende të tjera të botës.

Zëri: Cili është kërcënimi më i madh për SHBA-në, ISIS-i apo Rusia?

Serwer: Rusia është kërcënim shumë më i madh për Shtetet e Bashkuara se ISIS-i. Unë nuk dua të minimizojë rëndësinë e ISIS-it në vrasjen e njerëzve, por ata vetëm mund të vrasin njerëz në numër shumë të vogël siç kanë bërë deri më tani dhe, thjesht, kanë vrarë shumë pak amerikanë. Rusia është e aftë të bëjë shumë më tepër dhe manovrimi me Rusinë duhet të bëhet me shumë kujdes nga ana jonë, por afërsia e z. Trump me Putinin nuk është mënyra e duhur.