Xhihadistët e dënuar sfidojnë shtetin, komunikojnë me telefon nga burgu me persona në Siri, Irak e Turqi

Tre nga 9 të dënuarit nga Gjykata e Krimeve të Rënda për dërgimin e besimtarëve myslimanë pranë organizatës terroriste ISIS, nga burgu komunikojnë me telefon me bashkëpunëtoret e tyre që ndodhen në Siri, Irak e Turqi.

Abc News ka mësuar se njësia e antiterrorit të policisë së shtetit dhe Prokuroria për Krime të Rënda, kanë siguruar një material voluminoz përgjimi, që provon se nga burgu disa nga 9 të dënuarit komunikojnë me shtetas shqiptarë dhe të huaj që dyshohet se janë pjesë e ISIS-it në Siri, Irak e Turqi.

Sipas akuzës, telefonatat janë bërë nga kabinat e paraburgimit dhe burgjeve ku 9 të dënuarit janë izoluar, me numra të shteteve si Siria, Iraku dhe Turqia. Disa nga këto biseda, thonë burimet janë transkiptuar ku të dënuarit komunikojnë dhe interesohen për gjendjen e shqiptarëve që ndodhen atje dhe suksesin e ushtarëve të ISIS-it kundër ushtarëve të regjimit të Bashar-Al-Asadit. Mësohet se nga burgu, të dënuarit komunikonin edhe me 4 të arrestuarit e ditëve të fundit, Bekim Protopapa, Ergys Faslija, Xhezair Fishti dhe Medat Hasani.

Burimet thonë se komunikimet më të shpeshta me të dënuarit i mbante mjeku i Malësisë së Madhe Protopapa, që dyshohet si bashkëpunëtor i disa shtetasve nga Kosova dhe Maqedonia për të kryer akte terroriste në Shqipëri. Në shumicën e rasteve, mësohet se bisedat e të dënuarve me shtetasit shqiptara dhe të huaj është bërë në gjuhën arabe dhe që po pritet zbardhja dhe përkthimi i tyre për të parë nëse ka ndonjë bisedë me vlerë për hetimin e nisur për sulme terroriste në Shqipëri.

Nga ana tjetër, prokurorët mësohet se kanë kërkuar sekuestrimi e librave të takimeve të 9 të dënuarve që kanë zhvilluar brenda institucioneve të paraburgimit në Tiranë. Veprim ky për të zbardhur takimet e mundshme me personat e tjerë jashtë rrethit familjar, për shkak të dyshimeve se edhe pse të dënuar dhe të izoluar në burg, ata vazhdojnë kontaktet me besimtarë të tjerë, me të cilët komunikojnë për t’i ofruar ndihmë myslimanëve në luftën e Sirisë dhe Irakut për krijimin e një shteti islamik.