E vdekur për 500 vjet, shkencëtarët tronditen nga ajo çka i gjetën mumjes

Një mumje e një vajze 15-vjeçare, e cila ishte ngrirë prej 500 vjetësh, u gjet në vitin 1999 në Argjentinë. Shkencëtarët zbuluan gjethe coca në mes të dhëmbëve të saj.

Edhe pse është arritur në përfundimin se trupi i kësaj vajze ishte i vdekur për pesë shekuj, kur ajo u gjet, trupi i saj dukej që ishte i ruajtur në mënyrë të përkryer.

this-girl-is-dead-for-500-years

%e1%8a%a0%e1%88%b5Sipas disa mediave të huaja, ajo u zgjodh për t’u sakrifikuar në emër të perëndive për arsye fetare.

Ekziston një besim që në fëmijëri në Argjentinë, adoleshentët dërgoheshin në majat e malit, ushqeheshin me me gjethe coca, dhe me arritjen në vendin e varrimit, fëmijëve u jepeshin pije dehëse.

Kohët e fundit, shkencëtarët kanë zbuluar se kjo vajzë kishte një infeksion bakterial, kur ajo u flijua.

Ata thonë se infeksioni bakterial është i ngjashëm me tuberkulozin dhe mendojnë se ky zbulim potencialisht mund të ndihmojë në trajtimin e sëmundjeve të kohëve moderne.

*Coca është një nga katër bimët e kultivuara në familjen e Erythroxylaceae, kultivuar në Argjentinë, Bolivi, Kolumbi, Ekuador, Peru, dhe madje edhe në zona ku kultivimi i saj është i paligjshëm.

Ajo është e njohur në të gjithë botën për përmbajtjen e alkaloideve psikoaktive, ose kokaina.

Nxjerrja e kokainës nga coca kërkon disa tretës dhe një proces kimik të cilat shumë lehtë mund të nxjerrin alkaloidet nga bima.