Pas vdekjes së Presidentit të vetëm që nga Bashkimi Sovjetik, Uzbekistani zgjedh liderin e ri

Uzbekistani po voton për të zgjedhur presidentin e ri pas vdekjes së Islam Karimov, lideri i vetëm që vendi ka njohur që nga rënia e Bashkimit Sovjetik. Ai e ktheu vendin në një nga shtetet më represive në botë.

Pra, kush do të fitojë?

Presidenti zëvendësues, Shavkat Mirziyoyev , i cili ka mbajtur edhe për pozitën e tij si kryeministër, raportohet pothuajse me siguri të plotë se do të fitojë.

Uzbekistani nuk ka kurrë pasur zgjedhje të lira dhe të ndershme dhe është e zakonshme që një kandidat i vetëm që të marrë më shumë se 90% të votave, shkruan “BBC”.

Edhe pse Mirziyoyev po kandidon për herë të parë, ai konsiderohet tashmë si fitues, duke qenë presidenti i ndjerë i kishte dhënë atij qasje në “burimet administrative”, të cilat janë përdorur shpesh për të garantuar një fitore dërrmuese ditën e votimit.

Tre kandidatët e tjerë paraqesin pak sfidë, edhe pse