195 vite pas ekzekutimit – Ja urdhri i Sulltanit për vrasjen e Ali Pashë Tepelenës

193 vite nga vrasja e Ali Pashë Tepelenës. Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave e ka përkujtuar 24 janarin e vitit 1822, duke publikuar dokumentin e lëshuar nga Sulltani që urdhëronte vrasjen e tij.

“Luani i Epirit u ekzekutua me vdekje më 24 janar të vitit 1822, teksa prej kohësh përpiqej të krijonte territorin e tij të pavarur nga Porta e Lartë. Përmes dokumentit që paraqesim, Sulltani urdhëronte asgjësimin e tij dhe sjelljen e kokës së Aliut në Stamboll, siç dhe ndodhi. Në foto: “jafta”, ose dënimi me vdekje lëshuar për Ali Pashën (prandaj dhe forma e tekstit ngjan si pikë loti), kopje nga arkivat osmanë, ruhet në AQSh”, shkruan në një postim në rrjetet sociale Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave.