Berisha: Ja çfarë do të marrin shqiptarët nga BE

Ish kryeministri Sali Berisha ishte i ftuar mbremjen e sotme ne emisionin e gazetarit Çim Peka në Syri.net.

Çim Peka: Pas Brexit dhe fitores së Trump, pas këtyre raporteve ndërmjet Trump dhe BE. Pas vet situatës në Be, a ju duket se rruga e Shqipërisë drej BE është një rrugë virtuale, rruga drejt një vendi që nuk ekziston?

Sali Berisha: Rruga e Shqipërisë drejt BE është rruga drejt standardeve. Është e vlefshme ta ndjekësh deri në orën e fundit. Cili do të jetë fati i BE? Angela Merkel që është dhe udhëheqësi kryesor u shpreh 2 muaj më parë që është në gjendje kritike pas Brexit. E vërteta është që zgjedhjet në Itali e çuan përtej kritikës.

Ka shumë mundësi që Grillo, edhe Grillo është anti euro. Makroni, ministri i Ekonomisë së Francës socialiste, një nga kandidatët kryesorë të së majtës edhe ai në Berlin, sulme bubullimë kundër Gjermanisë se po përfiton ajo. Gjermania është zhvilluar e ka faktuar historia. Në sajë të energjisë së saj, nuk është zhvilluar në sajë të sistemit kolonial që ka patur.

Ose ta ketë patur levë kryesore, jo. Ka patur fatkeqësinë që ka shkatërruar, por tani që është kthyer në një energji ndërtuese, Gjermania nuk ka asnjë lloj problemi për t’i gjermanizuar francezët, apo italianët. Jo absolutisht sepse nuk gjermanizohen. Në këtë kontekst nuk është e sigurt e ardhmja. Mund të themi që Italia mund të dalë nga Euro. Ose do të shkojë drejt një federate, ose organizate të tregut të lirë.