Hilteri mendoi së s’do gjendej kurrë por arkeologet zbulojë kampin tronditës në Poloni

Nazistët kryen një mori mizorish gjatë Luftës së Dytë Botërore, por më tragjikja në mesin e tyre ishte përpjekja për të shfarosur popullin hebre, së bashku me shumë minoritete të tjera dhe grupe të margjinalizuara.

Pas humbjes, nazistët u përpoqën të mbulonin provat e veprimeve të tyre duke vrarë dëshmitarët dhe djegur kampet e shfarosjes së tyre mbi tokë. Një nga këto vende, kampi i vdekjes në Sobibor, Poloni, është gërmuar kohët e fundit dhe ato që u gjet aty është shumë tronditëse për ta përshkruar me fjalë.

Polonia, të cilën Gjermania e pushtoi nga fillimi i luftës, ishte në shtëpi për shumë nga kampet më të këqija, përfshirë Aushvicin dhe Treblinkan.

Por kampi i zbuluar së fundmi, Sobibor ishte një tjetër kamp, ku ishin dërguar hebrenjtë dhe grupet tjera të margjinalizuara për t’u torturuar, gjumtuar, lidhur, dhunuar fizikisht dhe seksualisht dhe me pas jane vrarë

Ai ishte pjesë e operacionit “Reinhard” , sipas të cilit më shumë se 2 milionë njerëz janë vrarë në mënyrë sistematike

Trupat e viktimave janë  gjymtuar mbi këto shina trenash dhe kurrë nuk u larguan./ SYRI.net/