Qëndrimi i Trump mbi punësimin, shëndetësinë, taksat, emigrimin

Donald Trump ka shprehur edhe më herët qëndrimin e tij mbi ekonominë, punësimin, taksat, shëndetësinë, politikën e jashtme, mbrojtjen dhe emigrimin.

Më poshtë vijojnë të përmbledhura qëndrimet e presidentit të zgjedhur të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Donald Trump mbi fushat kryesore.

EKONOMIA
Trump dëshiron të ringjallë brezin tradicional të energjisë, duke u premtuar minatorëve të papunë të qymyrit në West Virginia dhe Kentucky se ata do të punësohen. Në përgjithësi, ai synon që ekonomia amerikane të lëvizë nga shërbimet te një prodhim më shumë industrial.

PUNËSIMI
Trump premton vende pune, kryesisht në industri. Qymyri duhet nxjerrë, gazi argjilor duhet shfrytëzuar si dhe kompanitë amerikane duhet të prodhojnë vetë produktet e tyre dhe jo t’i marrin jashtë vendit. Emigrantët ilegalë do të përjashtohen nga vendet e punës për t’u hapur rrugën qytetarëve amerikanë.

TAKSAT
Trump ka për qëllim të ulë taksën e korporatave në 15 për qind nga niveli aktual prej 35 për qind për të inkurajuar kompanitë amerikane që të prodhojnë në vend. Tatimi mbi të ardhurat do të shkojë në 33 për qind për pagën më të lartë, ndërsa ata me pagë të ulët do të paguajnë pak ose aspak tatimin nëpërmjet shtesave të taksave.

Sipas një studimi të “Forbes”, lidhur me planin e kandidatit republikan, amerikanët më të pasur do të kursejnë 275 000 dollarë në vit në tatim ndërsa të varfrit vetëm 128 dollarë.

SHËNDETËSIA
Trump do të shfuqizojë menjëherë sistemin e sigurimit mjekësor të njohur si Akti i Kujdesit të Përballueshëm, shpesh të quajtur “Obamacare” dhe do të mbështesë vetëm tregun privat të kujdesit shëndetësor. Këstet e sigurimit mjekësor do të jetë zbritje e taksave dhe do të ketë konkurrencë mes shteteve për të ulur shpenzimet.

POLITIKA E JASHTME DHE MBROJTJA
Trump ka në plan për të rivendosë politikën e jashtme duke ndjekur thjesht interesat amerikane në përputhje me parullën amerikane “Në radhë të parë Amerika”.

“Aleatët, të tillë si vendet evropiane dhe Japonia, duhet të paguajnë për mbrojtjen e SHBA-së”, thotë ai. Trump ka për qëllim të shkurtojë angazhimin ushtarak të SHBA-së, dhe në të njëjtën kohë të rrisë betejën kundër terrorizmit. Ai lavdëron presidentin rus, Vladimir Putin.

EMIGRIMI
Trump në mënyrë të përsëritur iu është referuar atyre si kriminelë dhe përdhunues, dhe bën thirrje për një politikë zero-tolerancë.

Një pikë qendrore e fushatës së tij është ndërtimi një muri përgjatë kufirit me Meksikën, të cilën vetë Meksika duhet të paguajë për këtç ndërtim. Emigrantët pa dokumenta do të deportohen në vendin e tyre të origjinës, ku nëse ata duan mund të kalojnë përmes procesit të ligjshëm të ardhjes në SHBA.

Trump ka bërë thirrje edhe për “një mbyllje totale dhe të plotë për myslimanët që hyjnë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës derisa politikanët e vendit të kuptojnë se çfarë po ndodh”.