Skandali me ilaçet që hyjnë kontrabandë në Shqipëri, ja emrat

Në farmacitë shqiptare tregtohen edhe barna të cilat janë të paregjistruara dhe që sillen në Shqipëri në mënyrë kontrabandë. Konkretisht bëhet fjalë për dy medikamente Flagyl dhe Advil. I pari përdoret për parazidët dhe i dyti për dhimbje të trupit gjatë gripit.

Emisioni investigativ “BOOM” në RTV Ora News bëri një vëzhgim në disa prej farmacive të Tiranës dhe rezultoi se këto medikamente i gjeje, pavarësisht se disa farmaci nuk i kishin.

Këto barna gjenden në tregun shqiptar edhe pse sipas ministrit të Shëndetësisë, Ilir Beqaj ulin efektshmërinë nëse janë të paregjistruara.

Ilir Beqaj: Barnat të ofruara në mënyrë informale rrezikojnë shëndetin dhe jetën e pacientit. Shmangia e rrugëve normale dhe të kontrolluara bart rrezikun e përdorimit të barnave të falsifikuara si dhe rrezikun e uljes së efektshmërisë nëse barnat tregtohen jashtë zinxhirit të kontrollit dhe të sigurisë së barit.

Kamera e emisionit “BOOM” pyeti edhe Agjencinë Kombëtare të Barnave, e cila konfirmoi se mes ilaçeve që nuk lejohen të tregtohen në farmacitë shqiptarë janë Flagyli dhe Advili.

Por ja çfarë ndodh në farmacitë shqiptare:

Farmacia 1

Gazetari: Flagyl ke?

Farmacistja: Jo nuk kam, vetëm po ta gjesh kështu..

Gazetari: Kokrra ke?

Farmacistja: Me emrin flagyl, që të lexojë flagyl jo.

Gazetari: Nuk ka

Farmacistja: Jo

Gazetari: E kanë hequr?

Farmacisjta: E kanë hequr, nuk vjen më, vetëm kontrabandë e gjen, mund ta gjesh.

Gazetari: Ku mund ta gjej?

Farmacisjta: Andej nga spitalet shif njëherë se mund ketë faraci që mund ta mbajnë

Farmacia 2

Gazetarja: 10 kokrra advil desha

Farmacistja: 2 mijë lekë kushtojnë

Gazetari: Mirupafshim

Farmacia 3

Gazetari: Më jep 10 kokrra advil

Farmacistja: Nuk ka sepse është preparat që nuk qarkullon në Shqipëri, e miratuar nga ministria. Në Amerikë, Kanada qarkullon

Gazetari: Dmth e ka heq ministria këtë?

Farmacisjta: Nuk është me pullë, në kuptimin që nuk është i miratuar për tu tregtuar në Shqipëri advili. Ka mënyra të tjera që marrin guximin ca e tregtojnë, por …

Farmacia 4

Gazetari: Më jepni 10 kapsula advil

Farmacistja: Advil sa do?

Gazetari: 10

Farmacia 5

Gazetarja: Advil ju lutem

Farmacistja: Advilët janë amerikanë me shishe të mëdha, janë me 100 kokrra

Gazetarja: 10 kokrra?

Farmacistja: Xhel apo kokërr?

Gazetarja: Kokërr

Farmacistja: Të hapura?

Gazetarja: Po

Farmacistja: Këto janë konfeksione të mëdha

Gazetarja: Këto janë amerikane mos gaboj

Farmacistja: Qetësues, dhimbje koke, dhimbje trupi, menstruale, reumatizmale

Farmacia 6

Gazetarja: Desha nja 10 kokrra advil

Farmacistja: Advil nuk kemi, është pa pullë, nuk merret te të gjitha farmacitë se është e paregjistruar.

Farmacia 7

Gazetari: Më jep një flagyl

Farmacistja: Nuk ka flagyl

Gazetari: Ku mund të gjej?

Farmacistja: Flagyli mesa di unë ka një vit që është në mungesë, të paktën në tregun shqiptar. Nuk e di vetëm nëse është pa pullë. Unë nuk kam

Farmacia 8

Gazetari: Më jep 10 kapsula flagyl

Farmacistja: Flagyl?

Gazetari: Po kokërra

Farmacistja: Je me fat mor çun

Gazetari: Pse?

Farmacistja: I kisha për shtëpi

Gazetari: Nuk i gjeta

Farmacistja: Nuk ka, unë këto i kisha të shtëpisë

Gazetari: Mos i shit ato të shpisë se mos të duhen

Farmacistja: Po rri ore urtë tashi

Farmacistja: 4 mijë

Farmacia 9

Gazetari: Flagyl desha unë

Farmacistja: Kokrra, kapsula?

Gazetari: Po kokrra, 10 kokrra

Farmacistja: 500 i do?

Gazetari: Po

Farmacistja: 500 lekë bëjnë

Gazetari: Ti shof njëherë a janë ato

Gazetari: Mbaji këtu