Trump dhe Putin do të takohen në Beograd!

Donald Trump dhe Vladimir Putin nuk do të taohen as në Rekjavik as në Zvicër apo Vjenë, pra tokë asnjanëse por pikërisht në fuqinë e barutit që pritet ta ndajnë nga e para pas Paktit të pambyllur të Jaltës.

Bëhet fjalë për Ballkanin, zonën e trazirave të nxitura nga Moska, që kanë shtyrë dhe rrezikuar të gjitha poceset në trevat shqiptarë, pikërisht kur u duk se po zgjidhet çështja kombëtare.

Portal rus i financuar nga Kremlini, Sputnik, në edicionin në gjuhën serbe bën të ditur se Trump dhe Putin do të takohen sipas të gjitha gjasave në Ballkan, por dëshura e Presidentit rus është kryeqyteti i Serbisë.

Ndërsa njerëzit e Trump kanë shfaqur si preferencë kryeqytetin e Sllovenisë, Lubjanën, vend për të cilin president ii SHBA ka një dobësi të veçantë ngaqë është origjina e gruas së tij, Melanias, Moska nuk se ka kundërshtyar por ka sjellë argumentet e saj se përse duhet Beogradi.

Në politikën e jashtme të administratës Trump është shkruar shkurt e qartë qëllimi dhe synimi i diplomacisë trumpiane: “armiqtë e vjetër t’i bëjmë miq dhe miqtë e vjetër t’i bëjmë aleatë”.

Siç bën të ditur Sputnik vend ii takimit nuk duhet të jetë ndonjë vend që ka përjetuar të ashtuqauajturin revolucion me ngjyra, si Ukraina apo republikat e tjera të Lindjes, pornë një vend që njuhet si influencë e dy palëve apo neutral.

Sipas Moskës, Beogradi është vend ideal pasi nuk është as në NATO e as në një aleancë strategjike ruse.

Ndërkohë që tashmë është e ditur fakti i blerjes së armëve ruse nga Serbia dhe zhvillimi i stërvitjeve të përbashkëta prej disa vitesh.

Ish Presidenti amerikan George W. Bush dhe Vladimir Putin, për herë të parë janë takuar pikërisht në Slloveni.

Por Moska thekson se SSerbia prej kohësh është një urë mes Lindjes dhe Perëndimit dhe ky vend është perfekt sipas Sputnik.

Po ashtu rusët mbrojnë idenë se Serbia ka jo vetëm përvojë në luftën kundër terrorizmit, por gjithashtu ka shumë për të ofruar Perëndimin, dhe që do të jetë një shtyllë e paqes në rajon.

Zhivadin Jovanoviç, ish sheffi i diplomacisë së Jugoallavisë, aktualisht një ekspert i portalit Sputnik thekson se gjithçka është shumë e përshtatshme që të jetë Beogradi si vend i takimit.

Kovacic ka shtuar se nëse Serbia do të pozicionuar veten si një partner i besueshëm siç ka qenë Jugosllavia, atëherë reputacioni i saj do të rritej.

“Ky është roli i Serbisë që ne mbrojmë dhe që duhet të jetë urë mes Lindjes dhe Perëndimit. Serbia ka jo vetëm përvojë në luftën kundër terrorizmit, por gjithashtu ka shumë për ti ofruar Perëndimit, dhe që do të jetë një shtyllë e paqes në rajon”,.

/DailyNews/