Alban Daci: Dekriminalizimi ndryshon formën e kriminalitetit, por jo sostancën.

NGA: Alban DACI

Tashme kemi nje ligje per drekiminalizimin, i cili ka dhene edhe efekte dhe deri me sot ka funksionuar.

Se pari, nuk duhet te kemi me dilema se kemi nje kriminalizim te insitutcioneve te Shtetit. Perderisa kemi dekriminalizimin, do te thote se krimi eshte aty i fshehur dhe i mbrojtur nga imuniteti i pushtetit i ushtruar permes vullnetit politik te subjekteve politike, si organizata baze qe prodhojne dhe menaxhojne pushtetin.

Se dyti, dekriminalizimi vetem i institucioneve, pa u bere nje dekriminalizim ne gjeneze, tek subjektet politike qe e prodhojne, nuk ka asnje rezultat perfundimtar, mbetet aty sic eshte duke ndryshuar vetem format, por jo misionin dhe qellimin e ekzistence se tij.

Si nje i ri qe e dua Shtetin e se Drejtes, demokracine funksionale dhe te ardhmen europiane te vendit tim, vazhdoj te nenvizoje se, dekriminalizimi eshte e duhet te jete beteja me e rendesishme. Kjo beteje nuk eshte vetem e politikes apo e institucioneve te Shtetit, por duhet te jete e te konsiderohet si kauze sociale e gjithe qytetareve.

Ne disa vende me histori mafioze te lulezuar, organizatat kriminale e shteti kane qene dy forma paralele qe preferonin te bashkejetonin dhe te kishin interesa reciproke, por te pavarura dhe me identitet te forte.

Shqiperia fale Regjimit nuk kishte forma te mirfillta kriminale ose me sakt per t’i konsideruar organizata mafioze. Po ashtu nuk kishte as rrethana te mirfillta sociale per te pasur fenomene te tilla.

Ne Shqiperi, per shkak te tranzicionit social e institucional, politika po prodhon organizatata e forma mafioze per t’i pasur ne sherbimin e saj. Kete e ben permes fushatave zgjedhore dhe jo vetem.

Ne momentin qe organizatat mafioze do te arrijne pjekurine dhe do te jene te fuqishme duke krijuar identitetet e tyre ekonomike do i kundervihen politikes sa here qe nuk do te jene te kenaqur me te.

Kete proces po e ndihmon dhe po e pershpejton aktualisht dekriminalizimi ne kete forme qe eshte. Te inkriminuarit po largohen nga institucionet dhe pushteti dhe po rikthehen tek shoqeria dhe territori duke i kontrolluar ata.

Cpo ndodh aktualisht? Per shkak te favoreve politike dhe mirenjohjeve ne kete drejtim, te inkriminuarit jane larguar nga pushteti publik dhe politik dhe po e kontrollojne ate drejteperdrejte me qytetaret dhe territorin ne nivel lokal.

Si ndodh kjo? Disa nga keto te inkriminuar me impakt te forte territorial, por emerojne sherbetoret e tyre neper institucione te natyres lokale (ne gjuhen e krimit te organizuar keto quhen ushtare te mirefillte).

Duke realizuar kete proces, ata vete po bejne tranformime personale duke u shenderruar ne sipermarres te ligjshem, por duke nos hequr dore nga natyra mafioze e te berit te gjerave dhe po ashtu kontrollojne territorin qe nga forcat rendit, drejtoret, punonjesit e administrates dhe te cdo lloj forme punesimi ne funksione shteterore.

Dekriminalizimi nuk po e ndihmon luften kunder krimit te organizuar, por vetem po ndihmon per te ndare dhe krijuar dy identitete paralele. Nga njera ane Shteti dhe nga ana tjeter krimi. Per momentin ne nje marreveshje qe funksionon, por qe nuk do te zgjase shume.

Dekriminalizimi duhet te shoqerohet me nje pakete tjeter me te ashper ligjore ne kuader te luftes kunder krimit te organizuar. Cdo subjekt qe ka ne gjirin e saj persona me rendesi publike qe nuk kalojne dekriminalizimin duhet te penalizohen nga KQZ duke i perjashtuar nga pjesmarrja ne zgjedhje ose dhe nga shpallja si subjekte te paligjshme.

Po ashtu cdo politikane qe identifikohet me persona qe nuk kalojne dekriminalizimin duhet te hetohen sipas ligjit te antimafias. Nese nuk behe keto, me kete dekriminalizim, krimi ndryshon forme, por jo sostance.