Projekti ambicioz/ Në 2117 njerëzit do të kenë një vendbanim të ri, planetin Mars

Një zbulim i ri kërkimor mbi rrezatimin do të mbështesë projektin ambicioz të Emirateve të Bashkuara Arabe për të ndërtuar vendbanimin e parë njerëzor në Mars deri në 2117’ .

“Rrezatimi është një nga pengesat më të mëdha në planifikimin e misioneve hapësinore afatgjata, veçanërisht projekti për të vendosur një prani njerëzore në Mars”, tha Dr. Dimitra Atri, shkencëtar kërkimore në Qendrën për Shkencën Hapësinore, Universiteti i Nju Jorkut në Abu Dhabi (NYUAD).

Ekipi i tij ka qenë në gjendje të llogarisë sasinë e dozës së rrezatimit të depozituar në organe të ndryshme të trupit të njeriut nga burime astrofizike shumë saktësisht.

“Ne zbuluam se ekspozimi ndaj rrezatimit ndaj astronautëve është i krahasueshëm me dozën që marrin pacientët me kancer gjatë trajtimit me rrezatim,” tha ai.

“Duke krahasuar llogaritjet tona me të dhënat e terapisë rrezatuese, ne kemi qenë në gjendje të vlerësojmë rreziqet shëndetësore për astronautët nga rrezatimi i sfondit në hapësirë ?? (Rrezet Kozmike Galaktike) dhe stuhitë diellore (Ngjarjet e Protonit Diellor) është shprehur Atri.

Ai tha se gjetjet do të ndihmojnë në zhvillimin e teknologjive për të zbutur ndikimin e rrezatimit dhe për të ndihmuar me përpjekjet e Emirateve të Bashkuara Arabe për të krijuar një bazë njerëzore në Mars.

Qyteti i parë në Mars

Siç u njoftua në 2017, projekti Mars 2117 i Emirateve të Bashkuara Arabe përfshin vendosjen e një programi për të përgatitur Emiratet për Marsin dhe eksplorimin e hapësirës. Projekti synon të ndërtojë qytetin e parë në Mars në 100 vjet, i cili do të arrihet përmes aleancave të ndryshme shkencore.

Projekti do të shoqërohet me tema kërkimore rreth ndërtimit të shtëpive dhe prodhimin e energjisë dhe ushqimit.

Ai gjithashtu do të përpiqet të gjejë metoda më të shpejta transporti për të udhëtuar në Mars.

Laboratori i biologjisë hapësinore

Dr Atri tha se një laborator i planifikuar i biologjisë hapësinore në Qendrën për Shkencën Hapësinore në NYUAD do të mbështesë kërkimet e Emirateve të Bashkuara Arabe brenda Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS).

“Laboratori do të ketë dy komponentë: Një komponent mikrograviteti, i cili do të stimulojë mikrogravitetin për mostrat mikrobike, dhe një përbërës rrezatimi ku ne do të ekspozojmë mostrat mikrobiale ndaj rrezatimit UV. Ideja është që të jemi në gjendje të stimulojmë kushtet e ngjashme me hapësirën e jashtme në laborator’ shpjegoi astrofizikanti i interesuar për Marsin.

Përdorimi i të dhënave të sondës Shpresë

‘Qendra NYUAD do të përdorë të dhëna nga Hope Probe, misioni i Emirateve të Bashkuara Arabe në Mars që u ngrit në korrik, për këto kërkime’ tha Dr Atri.

“Një nga qëllimet tona me të dhënat e sondës Hope është të kuptojmë se si rrezatimi kozmik galaktik sfond dhe rrezatimi nga stuhitë e menjëhershme diellore ndërveprojnë me atmosferën e Marsit”, tha shkencëtari.

“Ne do të kombinojmë të dhënat nga Hope Probe me të dhënat e NASA-s Rover Curiosity, të cilat bazohen në kraterin Gale në Mars për të kuptuar se si rrezatimi përhapet deri në sipërfaqen e planetit. Kjo do të na ndihmojë të kuptojmë më mirë mjedisin rrezatues në sipërfaqen e Marsit në rast të ngjarjeve ekstreme të cilat do të jenë shumë të dobishme në planifikimin e misioneve njerëzore në Mars”, shpjegoi Atri. (Khaleej Times)