E varrosur afërsisht 200 vjet më parë, zbulohet kapsula kohore në kryqin e katedrales hungareze Esztergom

Kryqi mbi kishën më të madhe të Hungarisë, katedralen e mrekullueshme Esztergom, ka qenë duke fshehur një kapsulë me kohë 176-vjeçare që u gjet vetëm gjatë punës së rinovimit këtë vit.

Kutia e bakrit e mbyllur ishte brenda kryqit në kupolën 100 metra, më e larta në Hungari, e cila mbijetoi duke edhe bombardimeve gjatë Luftës së Dytë Botërore.

Ena ishte dëmtuar rëndë nga copat, por kur ata e hapën atë, historianët zbuluan dokumente në gjendje gati perfekte në lidhje me ndërtimin e katedrales.

Csaba Torok, drejtor i Thesarit të Katedrales, tha se gazetat jepnin një paraqitje të shkurtër të rrallë të kohës kur kisha u ndërtua nga 1822 e këtej.

Kapsula cilindrike u vendos në kryq në 1845 nga Kryepeshkopi Jozsef Kopacsy dhe arkitekti kryesor Jozsef Hild, të cilët morën detyrën pasi u vra paraardhësi i tij.

“Kryepeshkopi Kopacsy e dinte se ai nuk do të ishte në gjendje të përfundonte ndërtimin gjatë jetës së tij, kështu që kur kryqi mbaroi ai donte të linte brenda një gjurmë të kujtesës së ndërtuesve dhe të asaj epoke,” tha Torok.

Momenti më i mirë ishte kur ata gjetën dokumentet: një që përshkruante piketa në ndërtim dhe një libër që përmbante emra klerikësh dhe famullish.

“Këta u prekën për herë të fundit nga duart e njeriut kur u vendosën atje 176 vjet më parë, kështu që disi ne ndjemë një lidhje të papritur në kohë,” tha ai.

“Për fat të keq, ne nuk gjetëm asnjë monedhë nga periudha në kapsulë kështu që nuk kishte asgjë për të ndihmuar në pagimin e rinovimit,” shtoi ai, duke buzëqeshur.

Katedralja katolike u ndërtua në Castle Hill, ku një kishë u themelua për herë të parë mbi 1000 vjet më parë. Kube e saj prej hekuri u ndërtua në Vjenë dhe bartej në seksione poshtë Danubit në maune.

Për shenjtërimin e saj në 1856, kompozitori dhe pianisti hungarez Franz Liszt krijoi një meshë. Por katedralja ende nuk ishte përfunduar, me portikun dhe brendësinë kryesore vetëm të përfunduar më vonë në shekullin e 19-të.

Një kapsulë e re kohore mund të vendoset në kryq për brezat e ardhshëm. Por mbulesa e saj prej bakri do të vuloset në 30 qershor, kështu që ata do të duhet të lëvizin shpejt, tha Torok.