Mos ndoshta jashtëtokësorët ekzistojnë vërtet? NASA bën publike fotot që tregojnë se Marsi ka “merimanga” dhe liqene

Hipoteza të shumta mbi ekzistencën ose jo të alienëve kanë mbushur mendjet e qytetarëve anekënd botës me mendime të frikshme, kurse zemrat e tyre me frikë e me terror. Si për t’iu mëshuar këtyre ndjesive, astronomët e NASA-s kanë zbuluar një pamje të re shumëngjyrëshe të Marsit që provon se Planeti i Kuq gjithashtu duket i mrekullueshëm në blu.

Duke përdorur një kamerë speciale infra të kuqe brenda orbitës Mars Odyssey, e cila ka fluturuar mbi Planetin e Kuq që nga viti 2001, studiuesit këputën një imazh termik të polit verior Marsian, me ngjyra dixhitale për të nxjerrë në pah temperaturat e gjera atje. Zonat e ngjyrosura në të kaltër përfaqësojnë rajone më të ftohta, ndërsa zonat e ngrohta janë të ngjyrosura në të verdhë dhe portokalli, sipas një deklarate të NASA-s.

Në këtë imazh – i cili mbulon një zonë të polit me gjerësi rreth 19 milje (30 kilometra) të gjera – duna të mëdha rëre rreshtohen në anije të arta, të ngrohura nga dielli në njërën anë dhe të ftohura në errësirë në anën tjetër.

Kjo skenë e ndërlikuar përfshin vetëm një pjesë të vogël të të gjithë polit verior Marsian, i cili mbulon një zonë aq të madhe sa Teksasi, thanë studiuesit. Si në Tokë, polet e Marsit janë pikat më të ftohta në planetin e tyre, me temperatura që bien në minus 220 gradë Fahrenheit (minus 140 gradë Celsius) në dimër, sipas Shërbimit Kombëtar të Motit.

Të dy polet e Marsit janë të mbuluar me kapakë të përhershëm të bërë nga akulli i ujit, megjithëse akulli i dioksidit të karbonit (i njohur më mirë si akulli i thatë) i shton pamjeve ftohëse në dimër. (Çarjet në atë mbulesë të thatë akulli janë përgjegjëse për modelet rrënqethëse të njohura si “merimangat në Mars”). Shkencëtarët besojnë se disa liqene me ujë të lëngshëm mund të fshihen nën polin jugor të Marsit, gjithashtu.

Imazhi shumëngjyrësh i mësipërm është një përbërje e disa shkrepjeve të marra nga orbita Odyssey midis dhjetorit 2002 dhe nëntorit 2004. NASA e ndau atë më 8 prill për të festuar 20 vjetorin e orbitës në hapësirë (orbita e nisur më 7 prill 2001). Në atë kohë, observatori lundrues ka transmetuar më shumë se 1 milion imazhe termike të Marsit përsëri në Tokë, sipas NASA.

Përveç zbulimit të vendeve të mundshme të akullit të ujit të ruajtura në planet, syri i Odyssey në qiell ka qenë gjithashtu një ndihmë për vëllezërit e saj robotikë poshtë; të dhënat nga Odyssey ndihmuan shkencëtarët e NASA-s të zgjedhin vendndodhjen ideale për vendosjen e Rover Perseverance në Shkurt 2012.