RINGRITJA E PARTISE DEMOKRATIKE DOMOSDOSHMERI PER FUNKSIONIMIN E SISTEMIT DEMOKRATIK NE SHQIPERI

Shkruan: Ajet Delaj, New York

 

Nje pale zgjedhje jane nje stacion ne rrugen e gjate e te pafundme te demokracise qe sipas vullnetit te popullit te shprehur me vote percaktohet se kush do qeverise e kush duhet te vazhdoje opoziten.

Humbja eshte gjeja me normale ne nje shoqeri demokratike . Pasi zgjedhjet kane mbaruar dhe ti apo partia ku ben pjese nuk kemi qene apo nuk keni mundur të jeni të preferuarit e elektoratit nuk eshte fundi i botes por pikerisht ketu fillon reflektimi individual apo ne grup si formacion politik.  .

Mirpo per mua çeshtja nuk qendron tek humbja ne vetevete persa i perket Partise Demokratike por tek mosmenaxhimi i humbjeve të meparshme dhe mosarritja për tu bere nje opozite e besueshme para shqiptareve  edhe pse 8 vite ne opozite.

E madhja Margaret Thacher ka thene se gjithmone kur bashkepunon e majta me të djathten humbet e djathta. Edhe kesaj here nuk kishte si të ndodhte ndryshe per Partine Demokratike.

Mirpo mbas humbjes duhet te vije ringritja se pari brenda formacionit politik , pra Partia Demokratike duhet te hyje ne nje process ringritje qe domosdoshmerisht duhet te filloje nga baza e partis.

Natyrisht qe ne nje shoqeri te lire gjithkush ka te drejten per te dhene versionin e tije se si duhet te ringrihet Partia demokratike duke respektuar parimin se demokracia eshte pjesmarrje e ne fund te fundit politika shnderrohet ne numer pra duhet kerkuar e respektuar mendimi dhe vullneti i gjithsecilit brenda Partise Demokratike.

Une propozoj qe  10 me të votuarit e pare të listes se deputeteve fitues të ketyre zgjedhjeve 2021 të krijojne nje structure,  verjani emrin si te doni por te marre persiper organizimin e  zgjedhjet e reja ne Partine Demokratike duke filluar nga seksioni si struktura baze e legjitime e Partise Demokratike  me nje data base online ku te kene mundesi qe te regjistrohen edhe diaspora nga vendet ku jetojne e banojne .

Pra te krijohet data base kombetare online e Partise Demokratike duke ju shperndare karten e antarsise ne print apo online me barcode duke ndihmuar te gjithe ata qe deshirojne qe te jene pjese e Partise Demokratike qe te marrin pjese ne zgjedhjen e strukturave te Partis Demokratike ne Shqiperi e Diaspore.

Të gjitha strukturat e tjera mbi seksionin e Partise Demokratike të konsiderohen me mandat të mbaruar.

Të filloje ringritja e Partise Demokratike nga seksioni ku të gjithe të ri-regjistrohen ne seksionin e lagjes apo fshatit ku banojme e diaspore pamvarsisht pozicionit apo historise qe kane ne Partine Demokratike .

Te zgjidhen grupseksionet, nendeget dhe deget sipas bashkive si ndarje teritoriale duke zgedhur drejtuesit e seksioneve nendegeve dhe degeve me parimin nje antar nje vote dhe gjithmone me me shume se nje kandidature. Paralel dhe ne te njejten kohe te krijohen strukturat e Partise Demokratike ne diaspore aty ku mungojne dhe te riorganizohen mbi bazen e kesaj platforme aty ku kane egzistuar.

Kandidaturat per kryetar dhe sekretar te degeve se bashku me kandidaturat per deputet e kryetar bashkie te zgjidhen me nje antar nje vote e kandidatura alternative me baze qarkun referuar Kodit Zgjedhor.

Kryesia e partis se deges te jete e perbehet  nga deputetet e Partise Demokratike te qarkut respektiv , kryetaret e bashkive , kryetari dhe sekretari i deges se bashku me kryetaret e sekretaret e nendegeve ne qark.

Te percaktohet konventa kombetare si struktura me e larte e Partise Demokratike  me jo me pak se 5000 pjesemarres nga ku të dali Kryesia e Partise dhe ku te zgjidhen  kandidaturat për kryetar e sekretar te pergjithshem te parties duke zgjedhur gjithashtu edhe kandidaturat per deputet e kryetaret e bashkive ne zgjedhjet e ardhshme ardhshem.

Grupi parlamentar i dale nga zgjedhjet e 2021it të jete atomatikisht antar të konventes kombetare dhe kryesise se Partise Demokratike se bashku me kryetaret e sekretaret e degeve, nendegeve e seksioneve duke shtuar delegate per Konventen Kombetare nese nuk behen 5000 antar ne Konventen Kombetare.

Kryesia e Partise të jete me grupin parlamentar , kryetaret e degeve dhe Kryetarin e Sekretarin e pergjithshem  qe te gjithe te zgjedhen  nga antarsia nje antar nje vote me jo me pak se 2  kandidatura per cdo pozicion.

Kryetari dhe Sekretari i pergjithshem se bashku sipas modelit amerikan zgjidhen me parimin nje antar nje vote dhe me kandidatura alternative ne rang kombetar pasi te kene shpalosur per cdo qytet apo qark programin dhe statutin e ri sipas vizionit te tyre duke marre 50+1% te votave te antarsise se Partise Demokratke .

Programi dhe statute fitues i dyshes Kryetar , Sekretar te Partise Demokratike atomatikisht shpadhet program electoral i Partise Demokratike ne zgjedhjet e radhes dhe mund te modifikohet apo pasurohet vetem me pelqimin e plote te Kryetarit dhe Sekretarit te Partise Demokratike e kalimin per aprovim ne kryesine e partis e Konventen Kombetare.

Kryesia e Partise Demokratike  i propozon konventes kombetare numrin e departmenteve dhe kreret e tyre qe approvohen me shumice te thjeshte vote ne Konventen Kombetare por qe raportojne ne Kryesine e Partise Demokratike.

Nje parti politike nuk mund te rikthehet ne pushtet me struktura te vjetra dhe nese nuk bie risi jo vetem para antarsise se saje por edhe para krejt elektoratit shqiptar.

Shqiperia eshte nje vend i brishte persa i perket demokracise dhe institucioneve demokratike shteterore dhe politike ku fatekeqesisht jane shfaqur  shpesh dhe qarte reminishenca te praktikave dhe mentaliteteve te regjimit komunist qe kemi menduar se e kemi lene pas por fatekeqesisht JO.

Risia e ketij propozimi qendron ne instalimin me statut  te forces se Partise Demokratike tek antarsia e saje duke i transformuar strukturat e Partis Demokratike thjesht ne menaxhuese te vullnetit te antarsise se saje.

Kete frym Partia Demokratike zotohet se do e mbahet edhe kur te rikthehet ne pushtet ne raport jo vetem me elektoratin e saje por me tere shqiptaret madje edhe ne diaspore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *