Studimi/ “Pyjet fantazmë” zaptojnë vijën bregdetare të Karolinës së Veriut. Çfarë po ndodh me prevalencën e pyjeve të pajetë

Ndryshimi i klimës ka shndërruar pjesë të mëdha të tokave pyjore të mbrojtura në Karolinën e Veriut në “pyje fantazmë” të pajetë, ka zbuluar një studim i ri.

Këto pyje fantazmë – të shënuara nga mijëra trungje pa gjethe, pa gurë, trungje dhe pemë të rrëzuara aty ku dikur gjendeshin pyje të shëndetshëm – kanë marrë rreth 11% të mbulesës së pemëve në Refugjatin Kombëtar të Kafshëve të Egra të lumit Alligator të Karolinës së Veriut në tre dekadat e fundit, zbuluan studiuesit , duke rezultuar në dhjetëra mijëra hektarë gjelbërim të vdekur.

Zhdukjet si këto janë një efekt i pritshëm i ngritjes së nivelit të detit, i cili ekspozon më shumë tokë në ujë të kripur deti, i cili thith fjalë për fjalë lagështirën nga farat dhe toka, shkruajnë autorët. Sidoqoftë, “nuk është vetëm skaji që lagështohet”, tha autori i studimit Emily Ury, një biolog në Universitetin Duke në Durham, Karolina e Veriut, në një deklaratë.

Pasi analizuan mijëra imazhe satelitore të NASA Landsat të marra midis 1985 dhe 2019, Ury dhe kolegët e saj llogaritën se më shumë se 21,000 hektarë (8,500 hektarë) pemë në strehim u shndërruan në pyje fantazmë gjatë asaj periudhe. Mrekullueshëm, më shumë se gjysma e pyjeve të sapo vrarë qëndronin më shumë se 0.6 milje (1 kilometër) në brendësi nga bregu më i afërt, duke i vendosur ato larg nga arritja e baticave në rritje.

Një shumëllojshmëri faktorësh çuan në rrëzimin e këtyre pyjeve në brendësi – duke përfshirë qindra milje kanale kulluese që përcillnin ujin e detit më larg në tokë – por vërshimi i stuhisë që shoqëroi Uraganin Irene në 2011 rezultoi të ishte më shkatërruesi. Gjatë mbitensionit, një mur me ujë i gjatë 6 metra (1.8 metra) shkulte më shumë se 2 milje (2 km) në brendësi, duke përmbytur gjithçka në prag të saj.

Strehimi Kombëtar i Kafshëve të Egra të Lumit Alligator ishte ende duke u rikuperuar nga një thatësirë pesë-vjeçare kur uragani goditi, shkruan studiuesit, dhe dëmi që rezultoi ishte i pamasë. Vetëm në vitin 2012, më shumë se 11,000 hektarë (4,400 hektarë) pemë u kthyen në “fantazma”, duke tejkaluar shumë 2,800 hektarë (1,100 hektarë) tokë bregdetare që u humb për shkak të ngritjes së nivelit të detit gjatë gjithë periudhës 35-vjeçare të studimit . Këto qëndrime të reja të gjera të pemëve të mbytura dhe që vdisnin ishin qartë të dukshme nga hapësira, shtuan studiuesit.

Ndërsa nivelet globale të detit rriten në përgjigje të ndryshimit të klimës, vërshimet e stuhisë si Irene pritet të bëhen më shkatërruese dhe të rezultojnë në përmbytje më të mëdha. Këto valë janë “problemi më i ngutshëm afatshkurtër në lidhje me ngritjen e nivelit të detit,” i tha më parë Jack Science Austermann, një profesor asistent në Universitetin Columbia në New York. Mësimet e mësuara në Karolinën e Veriut mund të ndihmojnë shkencëtarët të parashikojnë dhe menaxhojnë efektet dëmtuese të stuhive të ardhshme në të gjithë botën, përfunduan autorët e studimit.